Økonomi: Pengene følger barnet

Hvis du passer dine børn hjemme, eller hvis du ønsker dem passet i private ordninger, findes der forskellige muligheder for at søge tilskud:

Pasning af egne børn
Ikke alle kommuner tilbyder denne ordning. Du er nødt til at klikke dig ind på din kommunes hjemmeside, for at finde ud af det. Tilskuddene er som regel i niveauet 5-7.000 kroner per måned, som beskattes som A-indkomst. Du skal være opmærksom på, at du ikke må have arbejdsindtægt ved siden af, og at du maksimalt kan modtage tilskuddet i ét år per barn. Perioden kan ikke opdeles, så du skal beslutte fra starten, hvor længe du ønsker at modtage tilskuddet.

Privat dagpleje
Som forælder kan man vælge at passe sit eget barn og en anden families barn, og således blive betalt som dagplejer. Man kan også dele ordningen med en forælder til det andet barn, eller man kan passe sine egne to børn, hvis de begge er i vuggestuealderen. Vederlaget er cirka 14.000 kroner om måneden (Københavns Kommune, 2012), og heraf er de 47% fradragsberettiget udover det skattefradrag man har i forvejen. Man skal betale institutionsplads til børnene, som hvis de blev passet ude. Dagplejekontoret sørger for bleer, barnevogn og meget mere.

Tilskud til privat børnepasning
Hvis man selv ansætter en person til at passe sine børn eller vælger en privat pasningsordning, kan man søge tilskud hos kommunen. Kommunen skal godkende børnepasseren eller pasningsordningen og føre tilsyn med samme. Tilskuddet kan maksimalt udgøre 75% af udgifterne til børnepasningen, og der er fastsat maksimumbeløb for henholdsvis vuggestue- og børnehavebørn.

Kontakt kommunen!
Det er en jungle at finde rundt i de ordninger, der findes under Dagtilbudsloven. Kontakt din egen kommune for at forhøre dig om mulighederne. Og send os gerne en e-mail, hvis der er ordninger vi har overset, eller hvis du opdager fejl i oplysningerne ovenfor. SAMFO tager ikke ansvar for evt. fejl i oplysningerne om tilskud til pasning af egne børn eller pasning i private ordninger.

Læs mere på borger.dk

Læs mere i Dagtilbudsloven

 

4 responses to “Økonomi: Pengene følger barnet

 1. Det alt afgørende er, at vi vil have frihed til at sige nej tak til, at vores børn skal passes i offentligt drevne institutioner.
  Et andet lige så vigtigt krav er økonomisk ligestilling uanset hvilken pasningsform der vælges.
  De der vælger offentlige institutioner, skal ikke have en krone mere end de, der selv finder ud af hvordan deres børn skal passes.

 2. Man må da gerne sige “nej tak” til institutionspasning i dag, ikke? Den frihed har vi vist allerede.

  Noget hel andet er finansieringen: Når staten giver tilskud til at et barn passes i institution, opnår man ikke kun at barnet bliver, men normalt også at forældrene står til rådighed på arbejdsmarkedet og – hvis de da altså kan få job – tjener penge, som de kan betale skat af. Dermed yder forældrene altså mere til samfundsfællesskabet end blot at passe deres egne børn. Det er ganske enkelt en bedre forretning for staten at børn bliver passet ude end at de bliver passet hjemme. Derfor kan tilskuddet efter min mening ikke bare følge barnet. Vi borgere får set i et skatteyderperspekiv ikke nok ud af pengene, hvis de bare finansierer en hjemmegående far eller mor.

  • Når staten giver tilskud til at et barn passes i institution, opnår man ikke kun at barnet bliver PASSET (skulle der stå)

 3. Synes vi skal komme væk fra at kalde en som passer et eller flere børn for “hjemmegående”. I stedet vil jeg sige at de arbejder med børn – punktum. “Hjemmegående” tegner ikke det billed af den energifylde, kærlighedsgivende, omsorgs og hårdtarbejdende mand eller kvinde som arbejder med deres børn. Dem som gør det rigtig er heller ikke hjemme hele/meget af dagen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s