Børnefamilieprisen

SAMFO uddeler en gang om året Børnefamilieprisen. Prisen gives til en person, som har formået at skabe en god debat om børnefamilier i Danmark.

Senest, i 2014, blev prisen tildelt Jane Thoning Callesen, der er mor til tre, journalist, forfatter og stifter af portalen hjemmeunger.dk. Motivationen var som følger:

Kære Jane

I starten af 2012 var der gang i en debat i medierne – om speltmoren, og om hun overhovedet fandtes. I et indlæg i Berlingske den 31/1 stod hun pludselig frem, hende speltmoren. I ”En speltmors bekendelser” vedkendte du dig din hang til at være mor. På fuldtid endda. Vi var mange mødre rundt om i det ganske land, der hujede og nikkede sammentykkende. For hvor var det befriende at nogen turde bekende offentligt, at de i en periode havde valgt at hellige sig moderskabet. Valgt at dyrke børnene frem for karrieren. Valgt børnene og familiens trivsel i stedet for at lide under ligestilling, adskillelse og dårlig samvittighed.

SAMFO er ikke en hjemmepasningsforening, ej heller en husmorklub, men det er klart, at vi med vores politiske dagsorden i alle årene har tiltrukket de familier, der har valgt institutionerne fra for selv at passe deres børn. Derfor kom det også vores forenings arbejde til gode, da du få måneder efter dine spelt-bekendelser, i foråret 2012, åbnede op for hjemmeunger.dk. En hel internetportal tilegnet de hjemmegående forældre og deres ikke-institutionaliserede børn! Hvor heldig kan man være? Pludselig kunne forældre, der før havde følt sig alene med deres valg i små bitte danske byer, føle et tilhørsforhold til ligesindede. Pludselig kunne man komme i kontakt med forældre til hjemmeunger, som man ellers aldrig var stødt på. Hjemmeunger.dk gav de hjemmegående mødre et helle, et hjem, et samlingssted for den minoritetsgruppe, som de er. Selvom hjemmet er virtuelt, har det også medført fysiske møder, legegrupper, legeaftaler og store netværksgrupper – fx med over 200 medlemmer i den københavnske gruppe. De hjemmegående har meget at takke hjemmeunger.dk for.

Men ikke bare de familier, der i forvejen passede deres børn hjemme, har nydt godt af hjemmeunger.dk. Pludselig kan rådvilde og fortvivlede barslende forældre google sig frem til begrebet hjemmepasning. Pludselig er valget blevet lettere at tage, for hjemmeunger.dk viser hjemmepasning som en mulighed, og det store skridt bliver ikke nær så angstprovokerende, når man kan se at andre har taget det før en selv. Når der pludselig er andre at sparre med, andres erfaringer at trække på. Mennesket er et flokdyr, og man behøver ikke længere kaste flokmentaliteten helt over bord, når man passer hjemme. Takket være hjemmeunger.dk melder man sig ind i en ny flok, når man melder sig ud af den gamle – endda en flok, hvis antal er stigning. En stigning, som vi i SAMFO også er ret sikre på, du har din del af æren for.

Hjemmeunger.dk har også bidraget positivt til den offentlige familiedebat i Danmark. Ikke mindst har det sin del af æren for, at debatten om institutionslivet og hjemmepasning er en, der overhovedet bliver taget. Du har med hjemmeunger.dk sat hjemmepasning på landkortet, du har givet journalisterne et sted at henvende sig, når artiklen, radioprogrammet eller tv-indslaget skal handle om de hjemmegående, og du er ikke bleg for selv at stille dig frem med din spidsede pen og dine skarpe pointer.

Med årets børnefamiliepris ønsker vi at anerkende din store indsats for børnene, forældrene, og samfundet. Tak Jane, for din ihærdighed og dit engagement!

 

 

Prisen er i årenes løb givet til:

  • småbørnsforsker Ole Henrik Hansen,
  • sanger og komponist Elisabeth Gjerluff Nielsen,
  • politiker Erik Fabrin,
  • psykolog Ole Schouenborg,
  • historiker og debattør David Gress,
  • redaktør Erik Bjerager (Kristeligt Dagblad),
  • psykolog Gideon Zlotnik,
  • pædagog Anne-Mette Rasmussen,
  • præst, forfatter og debattør Poul Joachim Stender,
  • teolog, forfatter og debattør Katrine Winkel Holm.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s