Hjemmepasningssucces i Ringkøbing-Skjern kommune

Af Anne Kirstine Waage Beck

En toårig forsøgsordning med tilskud til pasning af eget barn er blevet en stor succes i Ringkøbing-Skjern Kommune. Siden den blev indført 1. januar i år, er forældrene strømmet til, og i skrivende stund benytter 27 småbørnsfamilier sig af muligheden for at passe deres barn hjemme. SAMFO har talt med viceborgmester Kristian Andersen fra Kristendemokraterne, der tog initiativ til ordningen. Det viser sig overraskende, at vores forening har spillet en lille rolle i dén historie.

En kristendemokratisk hjertesag

Familiepolitikken har altid været i centrum hos Kristendemokraterne, som har arbejdet for en pengene-følger-barnet-ordning i årtier. I Ringkøbing-Skjern Kommune står partiet stærkt med tre pladser i byrådet; en af dem fyldes ud af Kristian Andersen, der trak mange personlige stemmer ved sidste kommunalvalg. Han fremlagde ideen om en forsøgsordning med tilskud til pasning af eget barn på baggrund af partiets grundholdning. Han lægger vægt på det frie valg og ser gerne, at forældre og børn har mulighed for at være sammen så meget som muligt. ”Man skulle jo gerne nå at være sammen med sine børn, når nu man har fået dem og ikke overlade dem til andre voksne, hvis man hellere vil passe dem selv”, som han siger. Han og hans kone har selv nydt godt af den mulighed, der var i 1990’erne, for at få pasningsorlov i et år efter endt barsel, og det har deres fire nu store børn også.

Inspiration fra SAMFO

Kristian Andersen fortæller også, at Småbørnsfamilieforeningen SAMFO har spillet en lille rolle i historien. I efteråret 2013 lod han inspirere af et indlæg i Kristendemokraternes blad, Idepolitik, som blev skrevet af tidligere næstformand i SAMFO, Anne Kirstine Waage Beck, efter hendes møde med Kristendemokraternes ledelse på Folkemødet. Indlægget åbnede Kristian Andersens øjne for, at et stigende antal småbørnsforældre i dag ønsker at passe deres små børn hjemme, og han fik ad den vej øje på muligheden for at imødekomme et ønske hos den yngre generation, som ikke før havde været synligt.

Hjemmepasning giver god mening

Forsøgsordningen er blevet en stor succes i Ringkøbing-Skjern. Byrådet havde sat en million af per år, men de er allerede brugt her i april måned, fordi 27 familier nu modtager tilskuddet. ”Alle, der ønsker det, kan benytte ordningen” forsikrer Kristian Andersen, ”så hvis flere søger, finder vi pengene.” Han fortæller, at der i begyndelsen var modstand i byrådet mod forslaget med det velkendte argument om, at det er dyrt for kommunen. En af begrundelserne var, at daginstitutionerne ikke bliver fyldt op, men alligevel har udgifter til driften. Til det siger Kristian Andersen, at det er billigere for kommunen per plads, fordi forældrene kun får 75% af det tilskud, en vuggestue får. Men at det selvfølgelig er rigtigt, at man ikke kan skære væsentligt ned på driftsudgifterne i kommunens vuggestuer, så længe det kun er 27 børn, der passes hjemme. Her lægger han vægt på en anden af Kristendemokraternes grundholdninger: ”Det skulle jo helst ikke være sådan, at forældrene skal aflevere deres børn i vuggestuerne for at fylde dem op og holde dem kørende. Det skulle gerne være omvendt, nemlig at daginstitutionerne er et servicetilbud, man kan vælge til eller fra. Ligesom borgerne ikke er til for statens eller kommunens skyld, men omvendt.”

Måske udvides ordningen

Satsen på 75% af pasningstilskuddet er resultatet af et kompromis ved budgetforhandlingerne. Kristendemokraterne havde gerne set en sats på 85%, ligesom de helst ville have haft, at tilskuddet kunne fås, indtil barnet når skolealderen. Kompromiset endte på 75% af tilskuddet i et år per barn mellem 0 og 4 år. Men Kristian Andersen er ikke færdig med at arbejde for børnefamiliernes valgfrihed. Han fortæller, at ordningens store popularitet er en vigtig løftestang ved den næste budgetforhandling senere i år. For hvis borgerne virkelig efterspørger sådan en ordning, er det jo oplagt at kigge på mulighederne for at udvide den.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s