Knud Romer fik Børnefamilieprisen 2015

Forfatter, debattør og radiovært Knud Romer fik overrakt Børnefamilieprisen ved årets generalforsamling søndag d. 12. april. Det var foreningens nyvalgte formand, Janni Iben Stevn Hansen, der overrakte prisen; et smukt maleri, som Marie Ziegler-Carlsen havde malet af legende børn i Pisserenden, tæt ved Sankt Petri Skole, hvor Knud Romers børn går. Det var foreningens afgående næstformand, Anne Kirstine Waage Beck, der holdt talen med begrundelserne for, at valget var faldet på Knud Romer:

Knud Romer er noget så sjældent som en humanist med taletid i de brede medier. Ikke nok med, at han har taletid, han bruger den også til at sætte vigtige værdimæssige spørgsmål til debat: omsorg, kunst, retfærdighed, historisk bevidsthed med flere. Gennem en længere årrække har han vedholdende bragt spørgsmålet om vor tids manglende omsorg og galopperende institutionalisering op i medierne.

Knud Romer er far til to piger, som han valgte at passe hjemme, indtil han mente, de var store nok til at have glæde af at komme i daginstitution. Han gjorde det uden den store ståhej og ud fra en grundfølelse af, at han bare ikke kunne aflevere dem til gruppepasning hos fremmede voksne. Han ville hellere skrubbe lokummer om natten end aflevere dem i en vuggestue, som han udtalte til Information. Denne stærke følelse af, at ville have børnene hos sig og selv drage omsorg for dem, indtil de er klar til at komme ud på egen hånd, har han til fælles med os i SAMFO.

Knud Romer har deltaget i en programrække på Danmarks Radios P1 under titlen Forskeren, forfatteren og fremtidskvinden. I et af programmerne var velfærdsstaten til debat, og Knud Romer påpegede, at der er noget gruopvækkende ved, at vi alle sammen er nødt til at benytte et system, der indimellem svigter, når vi har brug allermest for det. Han har også gentagne gange påpeget, at værdigheden er under pres, ikke mindst når det gælder de ældre, som sendes på plejehjem. I det hele taget kritiserer han, at alle andre end den arbejdsdygtige befolkning stuves af vejen i institutioner. Nogen må jo sige det.

Knud Romer er for tiden involveret i forældreoprøret mod det seneste tiltag i Københavns Kommune, hvor mange små velfungerende fritidshjem, som alle er glade for, skal lægges sammen til megainstitutioner med op til 500 børn for at spare. Han kæmper for at bevare nærheden og trygheden i børnenes liv og råber op om, at regnearket måske ser fint ud på computeren, men at omkostningerne ude i virkeligheden er af en anden karakter end den kølige økonomiske kalkule, der ligger bag.

Nogen skal sætte fingeren på alle disse ømme punkter og deres konsekvenser for menneskeligheden og værdigheden i det danske samfund. Det gør Knud Romer, og derfor fik han Børnefamilieprisen 2015.

Af Anne Kirstine Waage Beck

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s