Kommunerne bestemmer stadig suverænt, hvor de danske forældre kan få passet deres børn

SAMFO har for nyligt udsendt nedenstående pressemeddelelse:

Siden 1. juli 2002 har det været muligt for danske kommuner at tilbyde tilskud til forældres pasning af egne børn. I en rundspørge foretaget af Politiken fra september 2002 oplyser 101 af de dengang 275 kommuner – svarende til cirka 37 % – at de har valgt at indføre ordningen. I dag er tallet stort set det samme: Kun 35 ud af 98 kommuner tilbyder ’tilskud til pasning af eget barn’.

I september 2013 udarbejdede og offentliggjorde Småbørnsfamilieforeningen SAMFO en liste over forældrenes valgfrihed i forhold til børnepasning i de respektive kommuner. Af listen, som kan ses her, fremgår det, i hvilke kommuner man kan vælge henholdsvis pasning af egne børn, privat pasning og dagpleje som alternativ til den kommunale pasning, og hvor tilskuddet følger barnet frem for institutionen.

Ud af de 98 kommuner tilbyder kun 35 kommuner “tilskud til pasning af eget barn”, 63 kommuner gør ikke. Det selvom Dagtilbudslovens § 86 giver alle kommuner mulighed for at tilbyde forældrene tilskuddet.

SAMFO udsendte i april 2014 en henvendelse til hver af de 63 kommuner, der ikke tilbyder “tilskud til pasning af eget barn”-ordningen, med en forespørgsel om en begrundelse for, at de ikke tilbyder denne ordning. En ordning, der, helt i tråd med SAMFOs formål, giver forældrene et mere reelt frit valg i forhold til, hvor deres børn skal tilbringe barndommens vågne timer.

Misforstået integrationshensyn

Efter fire måneder og en rykker har kun 23 kommuner besvaret vores henvendelse; 40 kommuner har stadig ikke svaret. Blandt de 23 besvarelser er en af de primære årsager til ikke at tilbyde “tilskud til pasning af eget barn” besparelser. Det på trods af, at det er billigere for den enkelte kommune at yde “tilskud til pasning af eget barn” i hjemmet end at have barnet i et kommunalt pasningstilbud.

En anden af de primære årsager til ikke at tilbyde tilskuddet er integrationshensyn. Værd at bemærke til den forklaring er, at mange indvandrere har så stærk en kultur for at opdrage børnene i hjemmet, at de aldrig ville overveje at sende børnene i vuggestue, selvom de ikke kan få tilskuddet til pasning af egne børn; de passer deres børn hjemme uanset. Desuden er en af betingelserne fra lovmæssig side for at få tilskuddet allerede, at man har boet i Danmark i 7 ud af de sidste 8 år. SAMFO mener derudover, at det er misforstået, at et hensyn til en minoritet skal indsnævre valgfriheden for alle forældre.

Forpligt kommunerne til at yde tilskuddet

De manglende svar samt kvaliteten i svarene afslører desuden en manglende eller mangelfuld stillingtagen til, om man ønsker at tilbyde ordningen, der nu har eksisteret i 12 år, og hverken er blevet mere eller mindre udbredt siden den introduceredes. I samme periode har det familiepolitiske arbejde stået stille i Danmark.

Med de seneste måneders debat om stressede børnefamilier og familier, der står af ræset, synes behovet for en lovændring signifikant. Ved at ændre ”kan” til ”skal” i Dagtilbudslovens § 86 pålægges kommunerne at tilbyde tilskud til pasning af egne børn, og dermed gives et reelt frit valg til børnefamilierne.

SAMFO ærgrer sig over, at Dagtilbudsloven ikke allerede forpligter kommunerne til at yde “tilskud til pasning af eget barn”, men blot giver dem muligheden for at tilbyde det. Det fratager nemlig forældrene muligheden for selv at kunne bestemme, hvilken børnepasning, der passer til deres familieliv, og de danske familiers liv er underlagt kommunalbestyrelsernes mere eller mindre kvalificerede bud på, hvad der passer til småbørnsfamilierne i deres kommune.

SAMFO mener, at det burde være lovpligtigt og ikke valgfrit for kommunerne at tilbyde alle de former for kommunal og privat pasning, som Dagtilbudsloven giver mulighed for, inklusive ’tilskud til pasning af eget barn’. Den daværende regering gjorde allerede i 2003, med et stort flertal, privat børnepasning til en mulighed, som kommunerne skal tilbyde forældrene. Nu må tiden være kommet til tilskuddet til pasning af egne børn.

Lad de danske forældre selv afgøre, hvor deres børn træder deres første skridt ud i livet!

Småbørnsfamilieforeningen SAMFO / mail@samfo.dk / tlf. 41747595 (Martin Borgen)

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s