Året, der gik – 2013

Ole Henrik Hansen modtog Samfos børnefamiliepris 2013. Maleriet er af Marie Ziegler Carlsen.

Ole Henrik Hansen modtog SAMFOs Børnefamiliepris 2013. Maleriet er af Marie Ziegler-Carlsen.

2013 har været et godt år for SAMFO. Vi har været særdeles aktive i den offentlige debat, og vi fik stablet ikke bare ét men to arrangementer på benene. Derudover fik vi lavet den Kommuneliste, vi har drømt om længe. Traditionen tro uddelte SAMFO også i 2013 Årets Børnefamiliepris. Prisen gik til småbørnsforsker Ole Henrik Hansen, fordi han formåede at åbne op for en debat i medierne om de små børns vilkår med sin ph.d.-afhandling “Stemmer i fællesskabet”. Nedenunder er en oversigt over året, der gik i SAMFO – med links til radio-, tv- og avisoptrædener.

Januar:

Den. 10. januar var SAMFOs Anne Kirstine Waage Beck i Radio 24syv i Iben og mødregruppen om småbørnsfamilier, arbejdsmarkedet og tid.

Den 22. januar havde Anne Kirstine Waage Beck debatindlægget Det er politikerne, der skal opdrages i Information.

Marts:

Den 2. marts havde Anne Kirstine Waage Beck kronikken Afskaf heldagsvuggestuen i Information

Den 8. marts, på Kvindernes Internationale Kampdag, var SAMFO i medierne igen. Denne gang i forbindelse med, at SAMFO-medlem Janni Iben Stevn Hansen sammen med en flok andre hjemmegående københavnske kvinder delte speltboller ud, for at åbne op for en dialog om, at kvindefrigørelse er mange ting, og at mange kvinder i dag ikke har et reelt valg, når det gælder om at få mere tid med deres børn. Speltbolle-eventen blev dækket både i DR2 Morgen og i Kristeligt Dagblad. Samme dag havde Anne Kirstine Waage Beck debatindlægget Frigørelse handler også om at kunne fokusere på sin familie i Kristeligt Dagblad.

Den 17. marts havde Liv Navntoft Henningsen debatindlægget Handler kvindefrigørelse om at frigøre sig fra sine børn? i Politiken.

April:

Den 28. april afholdt SAMFO den årlige generalforsamling. Her blev Årets Børnefamiliepris uddelt til småbørnsforskeren Ole Henrik Hansen med begrundelsen, at han “åbnede den offentlige debat op for holdninger, der ellers sjældent gives stemme. Vi fik lov at tale om børnene, og der blev hul igennem til at fremføre argumentet, at institutionalisering af barndommen ikke per definition, ikke for alle og ikke for enhver pris er af det gode.” 

Til generalforsamlingen blev også valgt en ny bestyrelse. Lisbet Røge Jensen blev genvalgt som formand, Anne Kirstine Waage Beck blev valgt ind som næstformand, Janni Iben Stevn Hansen blev valgt ind som web-redaktør, Marianne Kaufmann Hansen blev genvalgt som kasserer, Marie Lund Meisner og Marie Ziegler-Carlsen blev ligeledes genvalgt, og også Benedikte Gyes blev valgt ind.

Maj:

Den 7. maj havde SAMFO-medlem Frej Prahl debatindlægget Vi har gemt kærligheden langt væk i Information.

Juni:

SAMFO-medlem Jane Thoning Callesen fortalte i Alt for Damerne #25 om sit valg om at være hjemmegående mor.

Juli:

Den 11. juli var Janni Iben Stevn Hansen i Go’ Morgen Danmark på TV2 for at tale om hjemmepasning.

August:

Den 19. august var SAMFO vært ved Ole Henrik Hansens foredrag “Kærlighed og vuggestuer”. Det var det første SAMFO-arrangement i flere år, men ikke desto mindre var der stor opbakning og fuldt hus. Folkets Avis skrev om arrangementet under overskriften De små har det bedst hjemme.

September:

I september havde Anne Kirstine Waage Beck indlægget Hjemmepasning bør være et lettere valg i Kristendemokraternes blad Idé Politik.

Den 13. september havde Anne Kirstine Waage Beck debatindlægget Ingen stivede forklæder i Weekendavisen.

Den 30. september udgav SAMFO den længe ventede kommuneliste. Listen giver, som den eneste i Danmark, et overblik over, hvor danske børnefamilier i samtlige landets 98 kommuner har det mest frie valg på børnepasningsområdet jf. Dagtilbudslovens gældende bestemmelser. Det fremgår således af listen, hvor man kan vælge henholdsvis pasning af egne børn, privat pasning og dagpleje som alternativ til den kommunale pasning, og hvor tilskuddet følger barnet frem for institutionen.

Oktober:

Den 4. oktober trommede SAMFO sammen til en alternativ ligestillingskonference med fokus på børnefamilier i Det Lille Musikhus i København. Stemningen var god, børnestemmerne høje og diskussionerne interessante. Det var vores andet arrangement i år, og vi har bestemt fået mod på at invitere til flere arrangementer næste år.

Den 23. oktober havde SAMFO-medlem Jane Thoning Callesen debatindlægget Debatten om obligatoriske børnehaver vil jeg gerne bidrage til at afspore

November:

Den 7. november udkom Er der nogen hjemme – en bog om hjemmepasning skrevet af de to SAMFO-medlemmer Elisabeth Brandt Serner og Janni Iben Stevn Hansen. I bogen bidrager syv vidt forskellige kvinder med deres personlige beretninger om at vælge at passe deres børn selv. Småbørnsforskeren Ole Henrik Hansen har skrevet forord og debattør og næstformand i SAMFO Anne Kirstine Waage Beck har skrevet efterskriften.

Den 10. november var Anne Kirstine Waage Beck i Ibens på Radio24syv – emnet for debatten var “Træt af ligestilling?”

Den 16. november havde Janni Iben Stevn Hansen kronikken Er der nogen hjemme? i Information.

Den 21. november var Janni Iben Stevn Hansen i Radio 24syv for at diskutere kronikken Er der nogen hjemme?.

Den 23. november bragte Politiken interviewet Moderskabet betragtes som en tabersag med Anne Kirstine Waage Beck på foranledning af hendes efterskrift i bogen Er der nogen hjemme?.

Den 30. november bragte Kristeligt Dagblad interviewet Det her er bedst for mine børn med Janni Iben Stevn Hansen og interviewet Er pasning ude skadeligt for små børn? med småbørnsforsker Ole Henrik Hansen – begge i anledning af udgivelsen af Er der nogen hjemme?

December: 

Den 28. december medvirkede SAMFOs Janni Iben Stevn Hansen med blandt andre Ole Henrik Hansen i afsnit 5 af programmet “Sådan er det bare” på DR2. Emnet for afsnittet var, om det virkelig er godt for små børn at blive passet ude.

SAMFO ønsker alle et godt nytår! Tak for opbakningen til såvel gamle medlemmer som til  alle de nye medlemmer, der kom  i 2013. Vi ses helt sikkert derude i spalterne og æteren i 2014.

 

 

Reklamer

2 responses to “Året, der gik – 2013

 1. Tak for tilsendte – og rigtig god vind fremover samt ønsket om et Godt Nytår for Samfo og for en bedre udvikling for Vore Børn, hvor de ikke alt, alt for tidligt skal ‘sige Farvel’ til deres mor til fordel for en vuggestue med alt for mange og skiftende ‘mødre’ og alt for mange ‘søskende’, da barnet slet ikke er udviklet til nogen form for forståelse i et sådant scenarie.

  Mvh – Birgit Hviid Lajer

 2. Hej Samfo,

  jeg forsøgte nylig at kontakte jeres formand, men forgæves.

  Alligevel vil jeg skrive her, da Samfo jo beskæftiger sig med hjemmepasning ctr. udepasning af vore børn, hvor det jo nok er Samfo bekendt, at der både i Norge og Sverige arbejdes med el for dette ‘hen’ i st f ‘han’ for dreng og ‘hun’ for pige, En katastrofe i forsøget på ligestillingen, det eklatant fejlskud, da det af flere grunde slet, slet ikke er dét, der skal til.

  Derfor vil jeg blot komme med denne yderligere oplysning, at jeg nylig kom ind på en side på nettet: Menneske&Teknologi af en journalist Jan Skøt, hvor også Lunds Universitet er indblandet (fik ikke læst alt her) – MEN man er i gang med yderligere at finde ‘et billede’ af en mere androgyn person for at få flere kvinder til at melde sig til ingeniørstudiet, altså et falsk billede af en kvinde, så flere kan identificere sig med dette at studere til ingeniør!!!

  Jeg finder det betænkeligt – om end Samfo måske ikke så direkte er inde i sfæren her. Men – jeg mener Inden det bliver værre og værre i forh til kønnet, så må flere råbe højt her til forældre og børn, hvis det breder sig i DK.!

  Mvh
  Birgit Hviid Lajer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s