Danmark har brug for en ny familiepolitik – Debat i Politiken

Danmarks nuværende familiepolitik fratager familien det frie valg og lader børnene betale prisen.  Det skriver Samfo-medlem Anne Kirstine Waage Beck i endnu et fremragende debatindlæg i Politiken (7/12). Læs det nedenfor i sin fulde længde:

Danmark har brug for en ny familiepolitik

Anne-Marie Slaughter, den amerikanske mor, som opgav sin karriere som rådgiver for Hillary Clinton, for at tage sig af sin familie, rammer et ømt punkt i den danske debat, siger den danske familieforsker, Anette Borchhorst, til Politiken d. 3. november. De feminister, der talte for, at arbejdsmarkedet måtte tilpasse sig kvindernes behov, har foreløbig tabt slaget, mener Borchhorst. Det har hun helt ret i. Men hun nævner ikke, at det er bevidste politiske beslutninger, der begrænser familiernes muligheder. Målsætningen om, at kvinder skal arbejde, helst på fuld tid, selvom de har små børn, ligger bag den danske familiepolitik. Dermed presses børnene i institution meget tidligt og i meget stort omfang, hvilket de ikke har godt af. For tiden debatteres det, om en del af barselsorloven skal øremærkes til fædre, for at sikre ligestillingen. Men hvad med de forældre, flest mødre, der gerne vil passe børnene selv, mens de er små? De er langt fra ligestillede i den danske børnepasningsmodel.

Den danske model forsvares af flere politikere. Anne Vang (S), børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, udtalte endda i oktober til den britiske radiostation, BBC4, at man i Danmark debatterer om det er børnemishandling, hvis børn bliver passet hjemme. Det er bekymrende, at vi har fremtrædende politikere, der på et uinformeret grundlag nedvurderer forældreomsorgen. Derudover sagde Anne Vang, at der blandt en række danske politikere er opbakning til at gøre pasning i institution obligatorisk. En uhyggelig tanke, der hører til i en totalitær stat, ikke i et frit samfund. Det er et problem, at politikerne overvurderer daginstitutionerne, for den danske gennemsnitsinstitution er i dag så dårlig, at den skader børnenes udvikling. Det har eksperter sagt i årevis, men desværre findes der en kollektiv døvhed i debatten, når nogen stiller spørgsmålstegn ved den antagelse, vi har indrettet hele vores samfund på.

Statsminister, Helle Thorning-Schmidt, har også reklameret for dansk børnepasning i den britiske presse. I februar i år, sagde hun til avisen, The Times, at ingen forældre i Danmark har dårlig samvittighed over at lade deres børn passe på fuld tid, fordi pasningen er så god. Men virkeligheden er, at mange mødre tvinger sig selv igennem indkøringen i vuggestuen med en stor klump i halsen. Og sandheden er, at den meget udbredte ”dårlige samvittighed”, er et sundt signal om, at der er noget helt galt med den danske model.

Presset på danske kvinder for at afgive børnene og vende tilbage til arbejdsmarkedet, er sat i system og politiseret i en grad, så der er tale om adfærdsregulering. En institutionsplads er langt dyrere end forældrebetalingen, der kun dækker 25 procent. De sidste 75 procent, dvs. små 100.000 kr om året for en vuggestueplads, betales af skattekroner i form af et tilskud fra kommunen. Forældre, der gerne selv vil passe børnene helt eller delvist, får ikke del i de penge, selvom de betaler til dem over skatten. Hvis de gjorde det, ville mange familier have råd til selv at vælge, om de vil sende deres børn i pasning eller evt. kun betale for en deltidsplads.

I debatten hører man det synspunkt, at familierne selv har ansvaret for at spare sig til den mulighed. Men spørgsmålet er ikke, om det er muligt at spare sig til at undvære en indtægt. Spørgsmålet er, om det er rimeligt, at de fleste familier ikke har et valg, fordi politikerne har en anden dagsorden med kvinderne og børnene. Særligt, når den dagsorden ikke er til børnenes bedste. Det ideologiske formål med børnepasning var at frigøre kvinder til at søge selvrealisering og uafhængighed gennem lønarbejdet. Men for de kvinder, der ikke ønsker det, mens børnene er små, virker den danske model undertrykkende. Den tager børnene fra kvinden og presser hende tilbage i lønarbejdet, uanset hvad hun selv ønsker. Det er der ikke meget kvindefrigørelse over.

Nutidens familiepolitik fratager familien det frie valg og lader børnene betale prisen.  Det er vi nødt til at forholde os til. Ligesom vi må indse, at der er forskel på kvinder, når det gælder ønsker til livet med børnene. Den gammelfeministiske tankegang om, at alle småbørnsmødre har det bedst på arbejdsmarkedet, frigjort fra børnene, er forkert. Det er en maskuliniseret måde at tænke kvindefrigørelse på og bør afløses af det virkeligt progressive: Et frit valg mellem hjemmearbejde, deltidsarbejde og fuldtidsarbejde.

Fremtidens familiepolitik bør udformes efter en informeret debat om, hvad livet i institution på fuld tid, betyder for vores børn. Der findes masser af forskning om emnet, og efter fyrre år med daginstitutioner, er det på tide at lytte til eksperterne og revidere opfattelsen af, at institutionslivet er det bedste for vores børn. Det skal være muligt at lade det skattefinansierede tilskud følge barnet og der skal være mulighed for deltidspasning. Hvis det sker, vil en gruppe forældre, især mødre, vælge hjemmelivet, helt eller delvist, for en periode. I en tid med mangel på arbejdspladser, er der andre interessante perspektiver i sådan en model: Den kunne for eksempel give ledige en chance gennem jobrotation, mens småbørnsforældrene tager sig af det store arbejde, der ligger i hjemmet og den uerstattelige forældreomsorg.

Anne Kirstine Waage Beck er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, mor til tre og medlem af Småbørnsfamilieforeningen SAMFO.

Fotoillustration: http://www.sxc.hu/photo/907520

Reklamer

5 responses to “Danmark har brug for en ny familiepolitik – Debat i Politiken

 1. Why doesn’t your site function in Chrome? It is an excellent site, but I detest needing to change to firefox just to see the content, incredibly annoying. I’m wondering if this
  problem is on my end or yours. Well, anyhow, excellent stuff.
  .. book-marked for later.

 2. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A theme like yours with a few simple tweeks would really make
  my blog stand out. Please let me know where you got your design.
  Kudos

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s